Ikea bliža Bubanj potoku

Bez autora
Feb 08 2011

U najuži izbor za prvi prodajni objekat kompanije Ikea u Beogradu ušle su lokacija Instituta za stočarstvo u Zemunu uz zagrebački autoput i plac u blizini naplatne rampe Bubanj potok. Ikea je bliža ovoj drugoj varijanti i najverovatnije je blizu dogovora o kupovini zemljišta od firme „Eurosalon”. U Ikei kažu da se ni sa kim nisu dogovorili, niti potpisali kupovinu bilo koje lokacije u Beogradu. Kao što su i ranije komentarisali i objašnjavali u vezi sa statusom svoje investicije u Srbiji, fokus su im i dalje izgradnja prve robne kuće Ikee i trgovačkog centra u okolini Beograda, o čemu vodimo pregovore. Osim toga, rade i na unapređivanju i proširivanju saradnje sa već postojećim domaćim proizvođačima nameštaja i proizvoda za uređenje doma...

Ikea bliža Bubanj potokuU najuži izbor za prvi prodajni objekat kompanije Ikea u Beogradu ušle su lokacija Instituta za stočarstvo u Zemunu uz zagrebački autoput i plac u blizini naplatne rampe Bubanj potok.

Iz nekoliko izvora bliskih ovoj kompaniji i gradskoj vladi „Politici” je rečeno da je Ikea bliža ovoj drugoj varijanti i da je najverovatnije blizu dogovora o kupovini zemljišta od firme „Eurosalon”.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević, koji je nedavno najavio da će Ikea u Srbiji uložiti 800 miliona i da će u doglednoj budućnosti otvoriti nekoliko trgovinskih centara u našoj zemlji, juče nije imao odgovor na pitanje da li je Ikea ugovorila kupovinu zemljište u Bubanj potoku i da li su propali pregovori sa Vladom Srbije o prodaji placa Instituta za stočarstvo. Uputio nas je na švedskog proizvođača nameštaja.

U Ikei kažu da se ni sa kim nisu dogovorili, niti potpisali kupovinu bilo koje lokacije u Beogradu.

„Kao što smo i ranije komentarisali i objašnjavali u vezi sa statusom svoje investicije u Srbiji, fokus su nam i dalje izgradnja prve robne kuće Ikee i trgovačkog centra u okolini Beograda, o čemu vodimo pregovore. Osim toga, radimo i na unapređivanju i proširivanju saradnje sa već postojećim domaćim proizvođačima nameštaja i proizvoda za uređenje doma. Kada celokupan postupak bude finaliziran, bićemo u mogućnosti da damo više informacija” – navedeno je u pisanom odgovoru ove kompanije.

U „Eurosalonu” su, pri nedavnom pokušaju da proverimo ovu informaciju, takođe negirali postojanje bilo kakvog ugovora o kupoprodaji. Ali sama činjenica da je „Eurosalon”, koji u Bubanj potoku poseduje dvadesetak hektara, naručio izradu plana detaljne regulacije ukazuje da se tamo nešto sprema. U suprotnom zašto bi neko finansirao izradu plana, koji podrazumeva izmeštanje naplatne rampe, ako ne planira da gradi ili proda zemljište.

Osnovna prednost placa uz niški autoput je nepostojanje konkurencije. Drugi razlog za eventualno odustajanje od Instituta za stočarstvo jeste cena zemljišta. Država je za kvadratni metar tražila oko 50 evra. Dok je u decembru jedna banka, da bi naplatila hipoteku, oglasila prodaju placa u neposrednoj blizini za 10 evra, a u vreme najveće ekspanzije, pre dve, tri godine, zemljište je prodavano za oko 30 evra. U isto to vreme, poređenja radi, kvadrati metar zemljišta u Bubanj potoku koštao je oko 20 evra.

„Politikin” sagovornik upućen u ovu materiju kaže da je cena koju je država odredila isuviše „jaka” i da nju niko ne može da plati, sem možda kompanije Ikea. Jer, reč je o 70 hektara, za koje dodatno treba platiti preimenovanje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, što iziskuje plaćanje dodatnih od 20 do 50 odsto tržišne vrednosti. Nadajući se da će Ikea doći u Srbiju, Beograd je pripremio plan detaljne regulacije. Ali je i zemljište iz treće zone prebacio u drugu tako da se Aerodrom „Nikola Tesla” i novobeogradski Treći bulevar nalaze u istoj zoni. To za gradsku kasu znači više novca od naknade za uređenje zemljišta.

U paketu dogovora sa državom, pre dve godine je spominjana i  izgradnja fabrike, pa i besplatno ustupanje zemljišta ako zaposle određen broj radnika. Ikea je svoje stručnjake slala u obilazak Loznice, Sremske Mitrovice, Kučeva i još nekoliko mesta na istoku Srbije, mada je bila prilično uzdržana u izjavama o gradnji fabrike.  

„Politici” je juče u Vladi rečeno da Ikea nikada nije dala jasan predlog o otvaranju fabrike, pa joj nikakvi podsticaji i ovlastice nisu ni nuđeni.

U desetogodišnjem planu ove kompanije za Srbiju navedeno je povećanje obima proizvodnje domaćih proizvođača nameštaja, otvaranje četiri robne kuće i isto toliko šoping centara pošto su našu zemlju, zbog veličine tržišta, odredili kao centar regiona.

Nešto od toga Ikea je već ispunila. Sa „Simpom” je potpisala ugovor vredan 5,5 miliona evra o izvozu sofa u prodajne objekte te kompanije u Rusiji. Takođe, dogovorena je isporuka „Simpovih” sofa na tržišta Italije, Španije i Portugala. U deo novootvorene fabrike koja proizvodi dečije krevetiće Ikea je uložila pola miliona evra.

Osim toga, švedski proizvođač nameštaja je investirao pola miliona evra u unapređenje proizvodnje fabrike „Jasen Lukić”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik